• http://www.orcan.se/index.php/component/comprofiler/registersBli medlem
  • image

Joakim Wenberg tv och Ove Jonsson Emineo Första svenska leverantören av en Oracle databastjänst i molnet

Emineo har lanserat EOC (Emineo Oracle Cloud). Genom den kan du snabbt och enkelt köpa Oracles databas som en tjänst till en förutsägbar kostnad.

EOC är en s.k PaaS tjänst (Platform as a Service), en plattform som tjänst i molnet, för organisationer som vill ha tillgång till Oracles databasmiljö utan investeringar i datahallar, mas­ki­ner, licenser och utbildning.

– Det är lätt att göra fel vid im­plementeringar av databaser idag, både gällande hur man tekniskt installerar och hur det påverkar licenskostnader, säger Ove G Jonsson, medgrundare och VD för Emineo. Att köpa databasen som en tjänst i molnet är klockrent för alla som bara vill ha en databas – färdig för drift.

Komplett bastjänst

I tjänsten ingår databas, installerad och klar med tillhörande licenser samt förstås hårdvaran för adekvat prestanda och disk­utrymme. Vidare sker säker­hets­­kopiering enligt konstens alla regler, med möjlighet att återställa till önskad tidpunkt. Kunden kan själv sköta all administration av databasen, alternativt kan kunden uppdra detta till Emineo, som utöver grundutbudet erbjuder ett antal tilläggstjänster, bland annat drift och övervakning, beredskap, katastrofsäkring och DBA on demand.

Katastrofsäkert

Tjänsten körs i samarbete med DGC, med hög säkerhet och möjlighet till dedikerad fiberanslutning. Hårdvaran körs på två geografiskt skilda platser med replikering emellan. Givetvis ingår uppgraderingar och Oracle support. Emineo stöder versioner från 10g och uppåt och om särskilda önskemål kring prestanda och extremt hög datasäkerhet finns, så kan Emineo skräddarsy tjänsten efter kundens behov.

Många skäl att byta till molnet

Det är inte ovanligt att företag passar på att flytta till molnet i samband med uppdateringar/migreringar från tidigare versioner av Oracles databas.

– Vi ger fast pris på uppgraderingsprojekt i samband med övergång till molnet, säger Ove Jonsson.

– Ett annat vanligt skäl till bytet är för test och utveckling. Det går snabbt att lägga till databasinstanser och nya miljöer. Vill man testa om applikationer fungerar i molnet så kan man göra det här. Detta kan även vara ett smart steg mot att implementera egna hybridmoln. Det är även populärt för kapacitetsplanering och för utjämnande av belastningstoppar.
Emineo erbjuder givetvis även tjänster för dem som vill införa egna moln.

Mer om tjänsten och Emineo hittar du på www.emineo.se.

Hans Skalin

Logga in

Orcan – Sveriges Oracle-användarförening