• image
  • http://www.orcan.se/index.php/component/comprofiler/registersBli medlem

 

tweetBig data ger massiva möjligheter

Växande datavolymer och nya datakällor gör det allt svårare att hantera informationen i den vanliga databasparken. Att bearbeta petabyte av ostrukturerad data kräver nya lösningar. Oracle är redo att visa vägen.

 

 De två absolut hetaste trenderna just nu är molnteknologi och stora datavolymer, big data. Tidningarna skriver spaltkilometer och leverantörerna kämpar hårt om att koppla ihop begreppen med sina produktlinjer. För vissa företag är detta betydligt enklare än för andra.

Medan Oracle var något långsamma med att haka på molntrenden, var de snabbt långt framme inom big data. Faktum är att de redan har flera topprodukter redo för hugade spekulanter. Inte så konstigt då hantering av stora datavolymer ligger databasjätten väldigt varmt om hjärtat.

Oklar definition

Så vad är det då det handlar om? Definitionen är inte helt klar, men de det finns en handfull gemensamma nämnare som de flesta är överens om. Namnet ger en antydan, men faktum är att det inte enbart är datavolymen det handlar om. Det är lika mycket hastigheten på inkommande data och formen den kommer i.
Det finns många skäl till att datavolymerna ökat. För specialbranscher, till exempel telekom, medicin och astronomi, beror det helt enkelt på att det idag är enklare att fånga information. Avancerade sensorer kostar nästan ingenting.

Sociala medier hett

Men det har också blivit väldigt mycket enklare för människor att skapa information. Många företag är väldigt nyfikna på vad kunderna anser. Det kan handla om bloggar och internetsidor, men framför allt lockar sociala medier. Att kunna tolka och reagera på exempelvis Twitterflöden kan skapa helt nya affärsmöjligheter.
I ett exempel kan det handla om att läsa ut hundratusentals aktieavslut per sekund och kombinera dem med nyhetsflöden i såväl text- som bildformat. Sedan gäller det att blixtsnabbt avgöra om det är köp- eller säljläge.
En stor butikskedja med enorma mängder transaktioner måste snabbt avgöra om kunden som drar sitt kort i kassan är en bedragare. Även här måste svaren komma omgående.
Många av de stora webbutikerna på nätet lagrar information om alla erbjudanden du hade på sidan men inte klickade på – allt för att förstå ditt beteende. Det kan handla om flera hundratals datapunkter per sidvisning.

Big data och beslutstöd nu möjligt att kombinera

I stora delar handlar det alltså om beslutsstöd i kubik. Massiva volymer, snabb hantering av data och en till stora delar automatiserad analys. Den stora skillnaden är att beslutsstöd oftast har väldigt strukturerad data, medan big data i regel är ostrukturerad. Därför utesluter det ena inte det andra. De är snarare komplement.

Att big data är hett just nu beror på att denna typ av analys helt enkelt inte varit möjlig att utföra tidigare. Men nu, tack vare den tekniska utvecklingen, går det att få till. Det som tidigare tog år att analysera kan nu utföras på dagar.

I grund och botten bygger lösningarna på att arbetsuppgiften delas upp och distribueras på mängder av noder. Det kan handla om många tusentals maskiner som tillsammans jobbar för att knäcka en uppgift. Men det kan också, som exempelvis i Oracles fall, handla om en handfull mycket kraftfulla servrar som samverkar.

Så fungerar Oracles lösningar

Oracle bygger sina lösningar på samma integrerade idéer som de använt kring vanliga beslutsstödslösningar. Till stor del är det också samma komponenter som sköter arbetet.

För att göra det lite tydligare erbjuder Oracle sin svit i tre huvudsteg som beskriver datats väg; fånga, organisera och analysera. Inom varje segment finns det flera produkter att välja mellan.

Insamlandet sköts med någon av Oracles databasmotorer. Det naturliga valet är Oracle Database 11g. Men det finns också ett spännande alternativ i NoSQL Database, en perfekt lagringsplats för stora volymer utan behov av relationsmodellens struktur. Idéerna är delvis hämtade från den teknik Google använder i sina sökregister.

Nästa steg är att knåda ihop all data. Det vanligaste verktyget i lösningar för beslutsstöd är Data Integrator. Med relativt enkla handgrepp kan du snabbt extrahera och transformera innehållet i dina tabeller till ett mer lättanalyserat format.

Anpassade verktyg

Nu är Data Integrator inte grundkonfigurerat för den massiva skalning som big data i många fall kräver. Vill du använda de lite mer big data-anpassade verktygen ska du kika på att koppla på big data Connectors. Här får du möjligheten att använda Hadoop med Data Integrator och din Oracledatabas. Det öppnar upp helt nya möjligheter.

På toppen av allting ligger kronan på verket – analysdelen. Det är här som verklig affärsnytta skapas. I Advanced Analytics kan du använda både programmeringsspråket R och Oracle Data Mining för att hitta guldkornen i ditt data.

Kan köpas i färdiga lådor

oracle big data konceptI vanlig ordning behöver du inte längre köpa själva mjukvarupaketen och installera dem själv. Oracle säljer färdiga lådor. Med Big Data Appliance, Exadata Database Machine och Exalytics kan du rulla in hela paketet rakt in i serverrummet och köra så att det ryker.

Men innan du gör det finns det flera aspektera att ta hänsyn till. Det är till exempel lätt att i allt teknikprat glömma bort att det måste finnas en mottagare för informationen.

Det är inte trivialt att hitta värdefulla guldbitar ur överflödet. Men även när det lokaliserats är det inte alla som klarar av att reagera. Det krävs en mogen organisation. Saknas förmågan och viljan att agera på de upptäckter som görs är big data pengar i sjön.

Använd molntjänster för att spara pengar

Och det handlar om stora pengar. Att bearbeta och analysera petabytevolymer är långt ifrån billigt. Men det finns trick att komma billigare undan. Till exempel kan du utnyttja olika former av molntjänster för att snabbt köra igenom jobb. På det sättet kan små organisationer konkurrera med mycket större bolag.

Sammantaget är big data en trend som kommer att stanna. Termen kommer sannolikt så småningom bytas ut, men tekniken och möjligheterna lär växa. För mängden data som företag måste jobba med har en tendens att expandera kraftigt.

Med en klar strategi och en vilja att utnyttja den information som finns i företaget kan big data bli en riktig vinnare. I annat fall kan det bli ett svart hål som slukar stora resurser. Vill du få ett rejält försprång är det bäst att tänka till redan nu och sedan följa vägen framåt.

Robert Ilijason

 

Logga in

Orcan – Sveriges Oracle-användarförening